1. Szydłowieckie Stowarzyszenie Pomocy Osobom Najuboższym z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  styczeń 2020 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
    • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowany);
    • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
    • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
    • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
    • cukier (cukier biały),
    • tłuszcze (olej rzepakowy),
    • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  3. Pomoc żywnościowa trafiła do 775 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
  4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    • 39,02941 ton żywności;
    • 3835 paczek żywnościowych;
    • 0 posiłków;
  5. W ramach Podprogramu 2019 dla 13 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
    • Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 13 uczestników
    • Żywieniowo – dietetyczne  1 spotkanie dla 13 uczestników
    • Kulinarne - 1 spotkanie dla 13 uczestników
    • Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 13 uczestników