1. Szydłowieckie Stowarzyszenie Pomocy Osobom Najuboższym w Szydłowcu z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
    • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
    • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
    • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
    • tłuszcze (olej rzepakowy),
    • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
    • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
    • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  3. Pomoc żywnościowa trafiła do 900 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
  4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    • 46,233 ton żywności;
    • 4500 paczek żywnościowych;
    • 0 posiłków;
  5. W ramach Podprogramu 2017 dla 80 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 spotkania warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
    • Ekonomiczne - 2 spotkania dla  40 uczestników
    • Żywieniowe - 2 spotkania dla  40 uczestników
    • Kulinarne - 2 spotkania dla  40 uczestników
    • Niemarnowanie żywności 2 spotkania dla  40 uczestników