- Szydłowieckie Stowarzyszenie Pomocy Osobom Najuboższym w Szydłowcu z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- Pomoc żywnościowa trafiła do 900 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 46,233 ton żywności;
- 4500 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2017 dla 80 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 spotkania warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne - 2 spotkania dla 40 uczestników
- Żywieniowe - 2 spotkania dla 40 uczestników
- Kulinarne - 2 spotkania dla 40 uczestników
- Niemarnowanie żywności 2 spotkania dla 40 uczestników
Dzisiaj jest: 16 Lutego 2025 | Imieniny obchodzą: Danuta, Juliana, Daniel