sspon

um szydlowiec

mpps

kl

swm

jwpu

bip

PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Szydłowieckie Stowarzyszenie Pomocy Osobom Najuboższym z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy Bankiem Żywności w Radomiu realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
    • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
    • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
    • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
    • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
    • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
    • tłuszcze (olej rzepakowy),
    • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  3. Pomoc żywnościowa trafiła do 1007 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
  4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    • 47,73910 ton żywności;
    • 5000 paczek żywnościowych;
    • -  posiłków;
  5. W ramach Podprogramu 2018 dla 25 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
    • Ekonomiczne – 1 spotkanie dla  25 uczestników
    • Żywieniowe – dietetyczne – 1  spotkanie dla 25 uczestników
    • Kulinarne – 1  spotkanie dla 25uczestników